Co powinno się znać w kwestii żywności bezglutenowej?

Obecnie dominuje intensywna zajawka na diety bezglutenowe, które pozostały „rozwiązaniem” na wszelkie dolegliwości. Niestety, jak to z trendami żywieniowymi się dzieje, ich prawdziwe działanie opiera się zwłaszcza na oddziaływaniu na ludzką psychikę, a nie zaś na wybraną jednostkę chorobową. Sporo ludzi przemawiających za skutecznością terapeutyczną owej diety opiera się w znacznej mierze na rezultacie placebo a dodatkowo jednoczy z dużą ufnością w oddziaływanie tego rodzaju restrykcji żywieniowej. Jedynymi chorobami, na jakie dieta bezglutenowa faktycznie działa pozytywnie jest: celiakia, NCGS i alergia na pszenicę plus w owych wypadkach w istocie udowodniony pozostał pozytywny wpływ diety na stan zdrowia chorego.

Czym jest gluten?

Gluten to nic innego jak mieszanka białek roślinnych będących w konkretnych zbożach, do jakich przynależą: pszenica, orkisz, jęczmień a dodatkowo skażony glutenem owies. Podstawowym tworem żywnościowym zawierającym gluten jest więc mąka pszenna, żytnia, gryczana, płatki owsiane oraz wszelakiego typu produkty na podstawie mąki, tego rodzaju jak: wszelakiego typu wypieki, makarony, ciasteczka, słodycze plus dużo pozostałych.
Celiakia jest jednostką chorobową, w jakiej żądane jest wykorzystywanie nadzwyczaj restrykcyjnej diety bezglutenowej. Nawet najmniejsza dawka glutenu może wieść do sporych skutków zdrowotnych powstałych z atrofii kosmków jelitowych swoistych dla tego rodzaju choroby. Jednostki chorobowe, jak NCGS związane są w rzeczy samej z kwykorzystaniem diety bezglutenowej, niemniej jednak jest osobista dla wszelkiego chorego tolerancja takiego białka, w związku z czym dieta nie musi być nadmiernie ścisła.
Należy pamiętać, iż z glutenem mamy do czynienia w kontekście niemal jakiegokolwiek towaru spożywczego podlegającego przetworzeniu. Mąka ustanawia idealny dodatek przeróżnego typu sosów, wędlin, parówek, produktów mlecznych, pasztetów, z tej przyczyny chorzy na celiakię winni stronić od tego typu produktów.


Dla chorych na celiakię a także wszelkich ludzi pragnących użytkować dietę bezglutenową zaistniała nadzwyczajna grupa towarów bez glutenu, jakie na szafkach sklepowych możemy rozpoznać za sprawą przekreślonego kłosa. Żywność bezglutenowa z definicji jest żywnością, która nie winna włączać więcej aniżeli 200 ppm glutenu, oznacza to 20 mg na 1 kg pełnej masy produktu. Jest to ilość mikroskopijna, którą traktuje się za bezpieczną do skonsumowania. Życie postaci z celiakią nie jest bezproblemowe. Powinna ona bardzo uważać żeby wystrzegać się glutenu: analizować opakowania każdego towaru przed jego spożyciem a dodatkowo płacić poważne pieniądze za specjalne produkty bez glutenu. Czego się natomiast nie robi dla zatrzymania stanu zdrowia na relatywnie należytym pułapie.

O diecie bezglutenowej mówi się niemało, chociażby w kontekście jej zastosowania w biegu pozostałych zchorzeń autoimmunologicznych, tego rodzaju niczym Hashimoto. Prawda jest tymczasem taka, że nie powstało jakiekolwiek medyczne utwierdzenie skuteczności wdrożenia diety w toku odmiennych schorzeń prócz wyżej przytoczonymi chorobami. Jeśli mimo to ktoś, który używa dietę bezglutenową czuje się po niej zdecydowanie prawidłowiej a dodatkowo jest w pełni przekonany, że jest ona efektywna, jest w stanie ją traktować bez jakichkolwiek skutków zdrowotnych.